Как да изберем подходяща чаша според виното?

Как да изберем подходяща чаша за вино. Винарска изба Румелия

Част от културата на виното е изборът на подходяща чаша, който има голямо значение за вкуса на гроздовата напитка. Неслучайно съществуват различни видове чаши за вино. Когато налеете едно и също вино в чаши с различна форма, ще усетите, че неговият вкус се различава. Ако ще консумирате червено вино, подходящата чаша е с една форма, ако пък сте избрали да се насладите на вкуса на бяло вино, за пълноценните му вкусови качества ще е необходима чаша с друга форма. Всъщност виното, което сте избрали, определя каква ще бъде чашата. Дългогодишната практика с множество дегустации е наложила употребата на определен вид чаша за съответното вино. Разбира се, Вие, като експериментатор, може да опитвате различни вина в комбинация с различни чаши и сами да определите подходящите за вашия вкус.

 

Видове чаши за вино

 

Чаша за червени винаКласическа чаша за червено вино

Този вид чаша за вино е най-разпространеният и се използва широко за повечето видове червени вина. Идеален е за младите вина, но може да се съчетае и с вкусовете на не толкова претенциозните червени вина. Формата на чашата позволява да се усетят едновременно киселите, горчивите и таниновите отенъци на червените вина.

 

Чаша за бели винаУниверсална чаша за бяло вино

Стандартната чаша за бяло вино е подходяща както за по-стари, така и за по-плътните вина. В нея, дори в малко количество, гроздовата напитка разгръща своя цвят и букет. Тази чаша не предоставя възможност виното да се отпива на малки глътки, а по-скоро да се разлива бавно към гърлото. Така виното попада първо върху онази част от езика, която прави асоциации с кисело и горчиво, а след това се усещат и сладките нотки на напитката. Белите вина, за които чашата е подходяща са: мускат отонел, шардоне, пино блан, совиньон блан, торонтес, шенин блан, траминер и други.

 

Чаша за шампанскоЧаша за шампанско

Формата на тази чаша помага да се разгърне аромата и свежестта на пенливите вина. Малките мехурчета въглероден двуокис носят ароматните нотки до повърхността на напитката и ги освобождават. Така до носа достига богатия аромат и няма нужда от разклащане на чашата. А Вие спокойно може да напълните чашата в близост до ръба й. Богатото съдържание на мехурчета, тяхната равномерност и продължителността на отделянето им, определят качеството на шампанското. Затова практика на производителите на чаши за шампанско е да изработват по-грапави части от вътрешността (Mousseux точки). По този начин мехурчетата се изкачват до повърхността на шампанското по-равномерно.

 

Вижте също: Оригинална бутилка за вино 3 в 1

 

Чаша за млади бели и розови винаЧаша за млади бели и розови вина

Чашата е с по-специфична форма тип „лале“ – леко издължена, а в горния край отворена навън. Издължаването е с цел да не се изпарят прекалено бързо ароматните нотки. Когато отпиете от младите бели или розови вина, течността попада първо върху върха на езика и Вие усещате сладкия вкус на виното. След което рецепторите на страничните части на езика регистрират киселинността на напитката. Чашата е подходяща за розета, ризлинг, сансер, сух мускат, пино гриджо, соаве и други.

 

Чаша за бордоЧаши за бордо

Чашата за бордо е по-широка в долната си част и се стеснява нагоре. Тя е по-голяма от тази за бургундско вино и е подходяща за по-стари вина, които обикновено се нуждаят от декантиране. Формата на чашата спомага за по-ниска концентрация на ароматите, които се изкачват плавно към ръба на чашата и комплексния ароматен букет се възприема по-добре. Чашата е подходяща освен за френски вина (предимно от Бордо), за калифорнийски, отлежали испански и италиански (от Тоскана) вина – каберене совиньон, мавруд, мерло и други.

 

Чаша за бургундско виноЧаша за бургундско вино

Класическата чаша за бургундско вино е по-обемиста и отново във формата на лале. Ароматът на виното се разгръща по-бързо и увеличава своята концентрация на повърхността на напитката. Когато наливате вино в тази чаша, то не трябва да заема повече от 1/3 от обема й, за да завъртите спокойно чашата и да освободите още по-бързо ароматния букет на виното. В чашата може да наливате освен бургунски вина, червени отлежали вина от сорта пино ноар.

 

Чаша за портвайнЧаша за портвайн

Чашата за португалското ликьорно вино портвайн е сравнително по-малка и с продълговата форма. След множество дегустации специалистите са установили, че именно тази форма на чашата е най-подходяща, за да се разкрие ароматната палитра на виното портвайн. Тя гарантира по-добро възприемане на плодовите аромати и свежестта на виното.

 

 

 

Съвет
Дръжте чашите за вино за столчето и ги пълнете на 1/3 от обема (изключение правят шампанското и газираните вина, малдите бели вина)

 

След като изброихме някои от основните видове чаши за вино, оставяме сами да прецените каква чаша да използвате. Не е необходимо да имате изброени чаши, спокойно може да използвате универсалната чаша за вино за всеки вид. Важно е обаче да знаете, че всяко вино ще разгърне напълно своите качества в подходящата за него чаша.

  , , , , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>