Пивко вино – Каберне Совиньон

Cabernet-Sauvignon-grapes
Каберне Совиньон  произхожда от Франция.Това е сортът на прочутите червени вина от френската област Бордо. Той е един от най-известните винени сортове грозде в света. Отглежда се успешно освен в Европа и на много други места по света. Сокът на зърната не е оцветен и затова от този сорт могат да се правят и бели вина. Белите вина от този сорт са много ароматни,  известни са със своята плодовост и характерни тонове на подправки, което им придава оригиналност и екзотичност.

Причина за  широкото  разпространение на сорта е неговата непретенциозност и лесна приспособимост към различните климатични условия, терени, валежи и изложение . При подходящи климатични условия за отглеждането и  на други червени сортове,  със сигурност може да се отглежда и Каберне Совиньон. Веднъж засадени лозите на Каберне Совиньон получават  надмощие над всички останали сортове имащи нерадостната съдба да растат в непосредствена близост до него.

Каберне Совиньон гроздКаберне Совиньон (Cabernet Sauvignon) е титулуван като кралят на червените сортове. Няма винарска област по света, в която се отглеждат червени сортове и в която да не се намери и каберне совиньон. Неизброими са предимствата на сорта, които го правят така желан от винари и потребители по целия свят. Едно от основните  е неговата небрежна индивидуалност – без значение къде е бил засаден, как е бил обгрижван, как точно е протекъл процеса на зреене или как точно е правено виното – каберне совиньон запазва своите сортови характеристики почти при всякакви обстоятелства и се отличава най-лесно сред останалите червени вина. Невероятните аромати съчетали в себе си вкуса на касис, мента, кедрово дърво или дори чушка се запечатват трайно в сетивата.
Критерият  обаче, които прави от Каберне совиньон звездата на червените вина обаче, е безспорно високото му качество и ясно изразен характер. Каберне совиньон старее прекрасно в бутилка, превръщайки се с времето в изключително комплексно, изискано и многопластово вино. Способността му за дълго отлежаване се дължи на високото съдържание на пигменти и танини, извлечени в процеса на продължителна мацерация. Успоредно с това, Каберне совиньон реагира, безспорно, най-добре от всички червени вина на отлежаване в млади, малки дъбови бъчви, от които допълнително извлича танини, повишаващи потенциала му за отлежаване.

вино Каберне Совиньон

Вкус

Сортът Каберне Совиньон дава вино с добра структура и пълнота. Цветът му е ярък, тъмночервен, достатъчно плътен и  интензивен . В букета и вкуса на вината от сорта, най-вече в младите, се усеща екзотична особеност – аромат на кожа и сладки тропически цветя, на дребни червени плодове – касис, къпина, черница. Виното от Каберне зрее бавно и затова се смята, че младите вина са малко груби. Максималното развитие на великолепните му качества се достига след отлежаване 8 до 10 години. При съзряване на вината специфичният букет на сорта се променя към добро и облагородява. В създаването на букета на зрялото Каберне голяма роля играят веществата, извличани от кожицата на гроздовото зърно, така че бялото вино от Каберне съвсем няма такъв букет.
Вкусовите и ароматни качества на младите вина от Каберне Совиньон са с оттенък на малина, черница, аспержи и леки пикантни нотки. Танините са много наситени, което дава много добър стареещ потенциал, а в цветово отношение можем да отбележи, че яркият пурпурен цвят е особено привлекателен. При по-старите вина имаме доста по-меки танини, които придават на сорта комплексност и степен на завършеност, доста по-светъл цвят и привкус на тютюн, шоколад, касис, черна череша и кедрово дърво.
Поради съдържанието на много танин, преработката на гроздето трябва да се извършва особено внимателно. В наши дни виното от каберне совиньон се произвежда при много прецизно отделяне на зърната от чепките и възможно най-деликатно и внимателно пресоване, за да не се счупят прекалено много от таниновите семки.

  , , , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>