Панагюрското златно съкровище

panagurskoto_zlatno_sakrovishte
Панагюрското златно съкровище е тракийски античен златен сервиз за пиене, състоящ се от девет златни съда с общо тегло 6,164 кг и е открито на 8 декември 1949 г. в района на гр. Панагюрище в местността “Мерул” от тримата братя Павел, Михаил и Петко Дейкови – тухлари и каменари по професия.

Принадлежало е на неизвестен владетел на племето одриси от края на IV и началото на III в.пр.н.е.
Състои се от 9 златни предмета с общо тегло 6.164 кг : една фиала и осем ритона. Подобни съдове от благороден метал са символи на социален статут и са използвани при ритуални действия на тракийските князе. Представянето на богове и херои, на глави с негроидни черти, свещени животни и митологични същества през античността има ритуална функция – те трябва да пречистят течността и да пазят участващите в ритуала.

Панагюрско съкровище

Амфора-ритон Злато, вис.39 см, диам. 14 см, тегло 1695 г.,
Панагюрско съкровище амфораЯйцевидно тяло, няма поставка/крак. Широк фигурален фриз. В центъра – двукрила врата, фланкирана от йонийски колони с капители лъвски глави и крилати сфинксове в основата им. Наоколо – 7 мъжки фигури. Вдясно стар брадат мъж, загърнат в дълга дреха и опрян на тояга. Той пророкува с черен дроб на жертвено животно. Останалите мъже са войни, голи под преметнатите си мантии и въоръжени с мечове. Един от тях е с малка брада, с тояга в ръка и високи обувки и наблюдава оракула. Друг с рог дава сигнал за атака на вратата. Между затварящите се крила се виждат глави и ръцете на криещ се старец. Фризът е отделен от яйцевидното дъно с палметна линия. Под дръжките са разположени две негроидни глави с отворени уста като чучури. На едната страна един стар силен носи кантарос. До него стои Херакъл, който навива змиите. Центърът е запълнен от петлистна розета. Дръжките имат форма на изправени стрелящи кентаври. Задните им крака преминават в канелирани дръжки, предните са опрени на ръба на амфората. От вътрешната страна са гравирани две букви.

 

Фиала Злато, вис. 3, см, диам.25 см; 845.5 г.
Панагюрско съкровище фиалаОколо полусферичното умбо (издадена напред част в центъра) – бордюр малки розети; венец от 34 жълъда; три фриза с уголемяващи се африкански глави – общо 72. На гърлото е гравирана стойността на фиалата – 200 статера ½ драхма и един обол по монетната система на град Лампсак (разположен на Малоазийския бряг на Дарданелите).Златото, от което е направена фиалата, се отличава по състав от това на ритоните.
Ритон с протоме на козел - Злато, вис. 14 см, диам. 9 см.
Панагюрско съкровище козелРазширяващото се устие с издаден навън профилиран ръб, украсен с жълъден фриз. По-надолу фигурален фриз : Хера седи на трон и държи в дясната си ръка фиала, а с лявата краищата на наметало, преметнато около главата. Вляво и вдясно – Артемида и Аполон с лък в ръка. Зад тях – Нике с разперени крила. Имената на боговете са гравирани до главите им. Долният край преминава в протоме на козел с извити рога. Очите се пластично моделирани. Отвърстието е между изпънатите крака на животното.
Ритон с глава на елен Злато, вис. 13,5 см, диам.8.8 см, 674.8 г.
Панагюрско съкровище еленДръжката – лъв с лапи върху устието; в основата й – женска глава. Рогът е скъсен и изцяло покрит с релефно фигурално изображение. Седящият Парис във фригийска носия държи овчарска гега в лявата ръка. Издигнал е дясната, за да покаже, че е направил избора си коя е най-хубавата от трите богини. Те са наредени около него: до него на трон седи Хера, вляво седи Атина с меч и шлем. На другата страна – Афродита със сияещо лъчезарно лице, защото е спечелила състезанието, загръща с ръка мантията си. Парис е означен с първоначалното си име “Александър”. Имената на богините също са гравирани.
Ритон с глава на елен Злато, вис. 12,5 см, диам.8.8 см, 689 грама
Фриз – две симетрично разположени митологични сцени: Тезей в борба с Критския бик в Маратонската равнина и Херакъл с кравата от Киренея.
Ритон с глава на коза Злато, вис. 12,5 см, диам.8.5 см, 505.05 грама.
Панагюрско съкровищеСвършва в полуфигура на коза. Козината се състои от гъст ред гравирани, концентрични кръгове. Върху фриза на рога се разпознава седящият Дионис, който държи скиптър в ръка. До нето седи нимфата Ериопа. Двете имена са гривирани. От двете страни – танцуващи менади с тромпети и тирсове.

 

Антропоморфна каничка Злато, вис. 20.5 см, шир.12,1 см, макс.диам. 8,36 см, 387,5 грама.
Панагюрско съкровищеТясно устие, извито навън. Късо гърло, преминаващо в горния край на шлема. Женска глава с шлем образува съда. Шлемът е украсен от двете страни с два клекнали релефни грифона. Между тях – гравирана палмета. Удълженото лице има правилни черти. Къдравата коса излиза изпод шлема и пада върху врата, увреден при изкопаването. В началото на врата – лъвска глава. Дръжката е с форма на канелирана колона, върху която седи сфинкс с разперени крила. Предните му лапи са върху ръба на устието. Тялото на сфинкса е украсено с палмета.
Антропоморфна кана-ритон от Злато, вис.21,5 см; макс.диам. 10,5 см; 460,75 грама.
Разширяващо се устие, извито навън; около врата – релефен яйцевиден фриз. Тялото е с форма на женска глава. Косата е прибрана с воал, прикрепен на челото с шнола.
Антропомофна каничка-ритон от Злато, вис. 22,5 см, шир. 13,5 см, макс. 10,3 см, 466,75 грама.
Както и при другите канички инкрустацията на очите не е запазена. Счупени са крилата на сфинкса при изкопаването. Малки разлики индивидуализират трите женски глави. Шлемът свързва женската глава с Атина, другите две могат да се сравнят с Хера и Афродита от ритона с отсъждането на Парис.
  


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>