Правила при приготвяне на рецепти с вино

wine_cooking

Виното е един необикновен продукт, които освен всички други чудесни качества е страхотен за приготвянето на различни рецепти.
Той придава аромат и прави месата крехки и сочни. Подчертава вкусовете на определени храни и прави всяко ястие незабравимо. За да получите обаче добър резултат при приготвянето на рецепти с вино, трябва да внимавате и да спазите някои правила:

Първото и най-важно правило: за готвене използвайте само вино, което бихте пили. НИКОГА не ползвайте вино, което иначе не бихте пили. Ако не харесвате вкуса на даденото вино, то вкусът, който то ще предаде на ястието няма да ви е приятен.

Второ правило: Не използвайте, така наречените “вина за готвене”. Те обикновено не са с много добри качества, което ще се отрази на вкуса на ястието. Процесът на готвене или редуциране ще изтъкне най-лошото в съответното вино.

Трето правило: Не е необходимо да използвате скъпо вино при готвенето. Едно хубаво, не много скъпо вино, което ви допада ще свърши идеална работа. Запазете скъпите и отлежали вина за сервиране с ястието.

Четвърто правило: Забавлявайте се! Без да изпитвате удоволствие от приготвянето на храната няма смисъл да се мъчите изобщо. Дори и да не уцелите съвършената комбинация от първия път, дори изобщо никога да не я уцелите – няма значение, важното е ястието да е приготвено с любов и усмивка на уста.

По време на готвенето алкохолът от виното се изпарява и остава само приятния аромат. В процеса на приготвяне ароматът става по-наситен, затова трябва да внимавате с количеството вино, което използвате, за да не прекалите и вкусът на виното да доминира над всички останали съставки.

За да получите най-добър резултат е добре виното да не се добавя към ястието точно преди сервиране. То трябва да покъкри заедно с останалите продукти, за да може да се извлекат всичките му аромати. Когато прибавите първата доза вино изчакайте десетина минути преди да решите, дали има нужда от допълнителна доза. Все пак запомнете, че виното не подхожда на всяко ястие, така че подбирайте внимателно или ако ще приготвяте трапеза за гости, задължително пригответе рецептата с вино поне веднъж предварително.

  , , , , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>