14 февруари – ден за вино или ден за любов? А защо не и за двете?

14 февруари - вино или любов

Два празника, разкъсани между традиционализма и комерсализацията, бележат средата на месец февруари. Това са Трифон Зарезан и Свети Валентин, които слагат своите запазени знаци – виното и любовта, върху бележитата дата 14 февруари. С наближаването й, българите се раздвояват между това дали да изберат виното или да се отдадат на любовта. Разделението е продиктувано от културните различия между двата празника. Трифон Зарезан е заложен в традицията на българите от векове, докато Свети Валентин е католически празник на Запада, с който напоследък все повече се спекулира. И тук идват въпросите: „Доколко почитаме собствените си празници?” и „Опитват ли търговците да натрапят чуждата традиция с цел да я изтъргуват?”. Но, разбира се, това открива много дълга тема за разискване, която ще ни отдалечи от битката между виното и любовта.

Битка първа: Пиянство срещу Романтика?

Пиянство с червено вино

Кръчмарите, лозарите, градинарите (за тях е личен празник), хората с разбити сърца или самотните избират виното пред любовта. Те са готови да се отдадат на божествената напитка, отпускайки сетивата и душите си в блажено опиянение. Много често, попаднали във водовъртежа на виното, е възможно да им „избягат” някои моменти от празнуването на Трифон Зарезан.

Романтични подаръци за 14 февруариВлюбените двойки предпочитат да влязат в духа на празника Свети Валентин и да потвърдят чувствата си с романтични жестове и мили обяснения в любов. На много от тях не им остава време в забързаното ежедневие да проявят романтичните си заложби и да изненадат половинката с вечеря на свещи, еротично бельо, букет цветя или кутия шоколадови бонбони. И ето на помощ идва Денят на любовта, в който да изрекат „Обичам те” на глас или под формата на валентинка.

 

Битка втора: Традицията срещу Инвазията на новото?

Зарязване на лозето на Трифон ЗарезанЧесто дилемата на 14 февруари – ден за вино или ден за любов, ескалира в сблъсък между българската традиция и навлизането на нови нетрадиционни за нас празници. Много хора виждат в Свети Валентин празник, който не е близък за нашата страна по отношение на културата и религията. А в допълнение на това, че търговците са го превърнали в машина за правене на пари, те не виждат основание да го честват.

Валентинки за Свети ВалентинМагазините, изпълнени със сувенири на любовта, донякъде убиват романтиката, която не може да бъде купена само за един ден. Тази комерсализация на чуждите традиции не се харесва на мнозинството, което предпочита да не пренебрегва нашия си празник Трифон Зарезан.

 

 

Вижте също: Да се подготвим за Трифон Зарезан

 

Битка трета: Купон с приятели или усамотяване с половинката?

Вино и приятелиЗаклетите почитатели на виното, със сигурност ще изберат да се повеселят с приятели и ще отбележат Трифон Зарезан. В тази картинка за празнуване на 14 февруари липсват самотата и скуката. Заобиколени от приятели, празнуващите ще се отдадат на смях, веселие, танци и разбира се на опияняващия вкус на виното.

Романтична вечеря за 14 февруари Свети ВалентинСитуацията при честването на Деня на любовта е малко по-различна. Влюбените отбелязват своя празник в усамотение с любимия човек. Тук присъстват мили романтични думи на фона на красиво подредената маса с уханни свещи и нежна музика.

 

 

В тези битки между виното и любовта обикновено няма победител. Може би това се дължи на различните предпочитания на хората, а по-вероятно на неразривната връзка между виното и любовта. Едно е сигурно: „Виното може да не е любов, но показва пътя към любовта”.

Защо тогава да не изберем да празнуваме и двата празника на 14 февруари? Всичко е въпрос на вашето виждане!

И тъй като ние сме лозари, с пълна чаша вино Ви казваме „Наздраве!” и „ЧЕСТИТ ТРИФОН ЗАРЕЗАН!”.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>