Ресвератролът в червеното вино ни прави умни

wine_red_white

Всичко в умерено количество е полезно


Някога струвало ли Ви се е, че разговорът започва да върви по-добре след чашка или две червено вино?

Усещате се, че звучите малко по-начетени, духовити и остроумни…

Оказва се, че тези Ваши предположения са не само плод на въображението Ви, ако можем да се доверим на резултати от скорошно проучване.

 

Каква е тайната?

Супер съставката, намираща се в червеното вино, се нарича ресвератрол. Този антиоксидант се смята, че има способността да повиши притока на кръв в мозъка, вследствие на което Вашите умствени способности се повишават.

 

Резултатите от теста

Резвератролът повишава умствените възможностиУниверситетът Нортумбрия в Норвегия подложил на тест 24 възрастни. Участниците в изследването били разделени на две групи – на първата давали таблетки ресвератрол, а на втората плацебо хапчета.

Възрастните спазвали стриктно програмата за прием на медикаментите. След няколко дена те били подложени на умствени тестове, включващи аритметика. Резултатите потвърдили, че тези, които приемали ресвератрол имали по-добри постижения.

 

 

Резвератрол в малините и боровинките

Червеното вино обаче не е единственият ресурс за ресвератрол. Ценната съставка се съдържа и в редица други хранителни продукти като малини, боровинки, червени боровинки и фъстъци.

Откритието за полезните ефекти от рядката съставка не са толкова нови. През 2008 година след мащабно проучване се установило, че след прием на медикамент, съставен основно от ресвератрол, хората, които широко консумират нездравословни храни, все пак не наддават тегло.

 

 

Вижте също: Вино за здраве и красота – втора част

  , , , , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>