Трифон Зарезан и Свети Валентин – вино и любов

Свети Валентин вино и любов

За виното, любовта и обичаите

      Свети Валентин вино и любов

Февруари месец е известен още като месецът на любовта и виното. Двата празника – Трифон Зарезан и Свети Валентин, носят със себе си много приятни емоции и хубави моменти. Представяме ви накратко историята на двата празника и обичаите, които са свързани с тях.

 

Трифон Зарезан  Трифон Зарезан

 На 14-ти февруари по григорианския календар се празнува и Трифон Зарезан – празника на всички лозари, соколари, градинари и кръчмари. Трифоновден идва с много обичаи, като най-почитаният от тях е така нареченото „зарязване“. Подготовката за този ритуал започва още от ранни зори. Традицията повелява на този ден да се стане рано, да се замеси питка, да се свари кокошка, след което да се припече на саджак и да се приготви бъклица с вино. После питката, кокошката и бъклицата с вино се слагат в нова вълнена торба и мъжете отиват с нея на лозето. Там те се кръстят, взимат косерите (лозарските ножици) и всеки отрязва по три пръчки от лозата, които след това поливат с донесеното вино. После всички се събират и заедно избират „царят на лозята“. Избранника се окичва с венец от лозови пръчки, след което угощението с кокошка и вино може да започне.

 

КупидонСвети Валентин 

Историята за Свети Валентин е забулена в дълбока тайна и едва ли някой знае истината за възникването на този празник. Въпреки това има една теория, която Римокатолическата църква разпространява през 14-ти век. Тя гласи, че по време на Римската империя е имало свещеник, който венчавал влюбени двойки, въпреки строгите забрани за сключване на брак по онова време.

На 14-ти февруари свещеникът бил публично поруган и по-късно екзекутиран. От тогава той се счита за покровител на всички влюбени двойки.

През Средновековието на 14-ти февруари започват да се разменят любовни послания под формата на валентинки. Малко по-късно традицията продължава като наред с любовните писания, мъжете започнали да подаряват на своите избраници цветя и след това заедно пиели червено вино. С времето доброто вино става неизменна част, не само на Свети Валентин, но и почти всички празници.  

 романтична вечеря

Виното е неразделна част от един романтичен празник, особено когато искате „стрелата на Купидон да лети в правилната посока“. Когато става въпрос за празника на влюбените Свети Валентин, трябва да обърнете подобаващо внимание на виното, което избирате. Добре подбраното вино има потенциала да превърне една романтичната вечеря в незабравим момент, докато избора на случайно вино може да трансформира романтичната ви нощ в злополучна бъркотия с много негативни емоции, което със сигурност ще развали настроението ви и ще убие романтиката. За да сте напълно сигурни, че ще изберете  правилния еликсир на любовта, ви предлагаме да разгледате нашите вина.

 

 

 
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>