Пино Ноар – по чаша милост за сърцето всеки ден

Червените вина полезни за сърцето, особено сорта Пино Ноар
Чаша от превъзходното червено вино Пино Ноар е най-добрият подарък за сърцето ни, който можем да му правим всеки ден. Според именития български кардиолог проф. д-р Федя Николов чаша червено вино от сорта Пино Ноар на ден снижава с 20 на сто рисковете от инфаркт!

Червеното вино – тестван лек за сърцето

И така: чаша червено вино, най-добре от сорта Пино Ноар – това са част от препоръките на Европейското кардиологично дружество, публикувани през 2012 година. Тези препоръки се основават на изследванията на 116 702 пациенти, правени в Европа и Америка през последните 32 години. Изследванията обхващат и още 15 заболявания като цироза, рак на устната кухина, мозъчен инсулт и др. Най-общо алкохолът има няколко положителни ефекта върху сърцето ни. На първо място – повишават се нивата на така наречения добър холестерол. За всеки от нас това означава, че рискът от атеросклероза намалява, обяснява проф. Николов. Но освен това има антитромботичен ефект, противовъзпалителен ефект и подобрява глюкозния контрол.

 

Френският парадокс

Червено вино предпазва сърцетоВъв всяка френска кадиологична клиника ще ви накарат да изпиете чаша червено бургундско Пино Ноар след операция на сърцето или на коронарните съдове, казва проф. Николов. Същото впрочем прави за своите пациенти и проф. Чирков. Френският парадокс се състои в това, че въпреки своето преклонение пред добрата кухня и наистина здравото похапване, французите имат доказано най-нисък сърдечносъдов риск в Европа. Всъщност французите имат три пъти по-ниска сърдечносъдова смъртност в сравнение с България. У нас 66 от 100 загиват “от сърце”, а във Франция са 22. Едно от обясненията за този френски парадокс е тяхната пристрастеност и редовна употреба на червено вино, категоричен е проф. Николов.

 

Какво значи “чаша вино”

Чаша червено вино приятел на сърцето

Въпросът за мярката дава и отговор на отношението на учените към алкохола. Европейската научна мярка за “полезната чаша вино” е изчислена на 20 милилитра абсолютен алкохол. Което се равнява на 160 милилитра червено вино при 12,5 обемни процента алкохол за мъжете и 80 милилитраза жените. Всъщност защо “мъжката чаша” е доста по-голяма от “женската”? Обяснението е в женския организъм, който по-слабо разгражда алкохола в организма им, обяснява проф. Николов. Има ли значение какво пием? Разбира се, че видът и качеството на приеманите 20 милилитра абсолютен алкохол на ден имат значение за сърцето ни, казва проф. Николов.

 

Най-ефективно е червеното вино.

 

И това се доказва с опити, при които на червеното вино се отнема алкохола, но се оказва, че въпреки това то реализира кардиологична полза. Веществата, носещи благодат за сърцата ни са полифенолите и в частност – ресвератрол, който е най-изследван. Та точно с този ресвератрол са най-наситени червените вина от сорта Пино Ноар.

Тероарът също оказва влияние върху количествата на този полезен полифенол, който се натрупва в гроздето Пино Ноар. С най-голям ефект върху сърцето е червеното вино Пино Ноар от Австралия, следвано от същото вино, произведено в Калифорния, Бургундия и Испания. Самият гроздов сок от Пино Ноар, който все още не е ферментирал обаче има твърде малко ресвератрол – около 20 пъти по-малко от виното.

 

Така каза вашият кардиолог:

Съвети на лекарите за консумация на червено вино

– Употребата на умерено количество алкохол – 20 грама абсолютен алкохол – но не пълното въздържание, нито пък алкохолизмът, намаляват общата смъртност и сърдечносъдовия риск.
– От гледна точка на опасността да ни покоси инфаркт, 0 гр. абсолютен алкохол на ден е равна на 72 гр. абсолютен алкохол на ден /приблизително бутилка червено вино/. Само че тогава рискът да пипнем цироза е неимоверно висок. Човек не е съставен само от сърце, шегува се проф. Николов.
– Чаша Пино Ноар не замества останалите лекарства, които кардиологът е предписал. Но и не им пречи, а носи допълнителни ползи за сърцето
– Червеното вино е най-добро за сърцето ни, но който не го харесва, нека си преизчисли “своите 20 грама абсолютен алкохол” в бяло вино, коняк, уиски, бренди или бира.

 

Автор: Михаил Ванчев

  , , , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>