Мисли за виното на велики личности, част I

red-wine-01

 

Истината е във виното.

 

 

Плиний Стари

Гай Плиний Секунд, наричан накратко Плиний Стари (Plinius Maior), е древноримски учен, известен предимно с природонаучното си съчинение Naturalis historia (Естествена история), което е единственият запазен до днес негов труд – обширна енциклопедия, състояща се от 37 тома, той обхваща съвременните му знания по природните науки.

 

Бъдещето никога не ти се вижда тъй розово, колкото ако го гледаш през чаша вино. При победа заслужаваме шампанско, при поражение се нуждаем от него.

Наполеон

Наполеон Бонапарт е владетел на Франция след 1799 г. За малко повече от десет години, Наполеон контролира голяма част от Западна и Централна Европа. Той е известен не само с военните си успехи, а и с установяването на Наполеоновия кодекс – първата съвременна кодификация на гражданското право. Освен всичко е и един от просветните владетели, чиято политика е за обществени реформи, които да се извършват чрез и за държавата, която е в ролята на социален изразител на обществените интереси.

Познах по облик земно и свещено, и низко в същина, и просветлено, но въпреки това ви казвам аз: от виното не срещнах по-блажено.

 

 

Омар Хаям

Омар Хаям е ирански енциклопедист, математик, философ и поет, астроном и лекар. Известен е със Рубаят, философска поема в четиристишна форма, характерна за иранския фолклор. Омар Хаям е създал метод за решаване на кубични уравнения, пресичайки парабола с окръжност. За времето, в което е живял, е бил популярен като астроном и е създал карта на звездното небе, която за съжаление не се пази.

Виното и хубавата жена са сладки отрови.

Арабска пословица

Мисли и цитати за червено вино на велики личности

Виното е учител по добър вкус, освободител на духа и озарител на ума.

Пол Клодел

Пол Клодел е френски поет, драматург и дипломат. Той е и по-малкият брат на скулптора Камий Клодел. Известен е с поетични драми, в стила на които през Английския Ренесанс пишат Бен Джонсън, Кристофър Марлоу и Уилям Шекспир.

 

Вижте още: Ресвератролът в червеното вино ни прави умни

  , , , , , , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>