Как и колко вино да пием

wine-tasting

Как и колко вино да пиемИстинското вино от узряло грозде безспорно ни помага и да бъдем дълголетници, но само когато го консумираме правилно и в умерени количества. Ето защо Ви даваме отговор на въпросите колко чаши може да изпие здравият човек дневно, каква е мярката и какво количество вино е полезно за организма ни.

Последният и най-висш дар от боговете за човека е чувството за мярка

Дар от боговетеПроблемът е в това, че мярката е доста условно понятие. Тя зависи от цялостното ни физическо и психическо състояние, от възрастта, пола и т.н. Това, което би могъл да понесе един, е отрова за друг – за някои „злоупотреба” може да означава и една чаша вино на ден в зависимост от индивидуалната му обмяна на веществата.

Нормата за всеки човек е строго индивидуална. Правилото е, че допустима за Вас е тази доза алкохол, която няма да Ви опияни – ако употребявате алкохол, за да се опияните, това означава, че злоупотребявате с него. Или ако количеството вино (това се отнася и за всеки друг алкохол), което обикновено пиете, не предизвиква у Вас опиянение, можете да го консумирате, без да се опасявате от развитие на алкохолизъм. Като приемлива за организма доза алкохол често се взема следното количество – грам алкохол на килограм телесно тегло. Ако се спазва това съотношение, то алкохолът, съдържащ се във виното, се усвоява без вредни последици за организма.

Вижте също: Вино за здраве и красота

колко вино да пиемМедицинска норма за употреба на вино

Според лекарите количеството алкохол, което човек може да употребява, без да се тревожи за здравето си, се изчислява по следния начин: теглото на вашето тяло се умножава по 100 и се дели на процента спирт, който се съдържа във виното. Или, ако теглото ви е например 70 кг, Вие в рамките на един ден можете да изпиете половин литър вино, което е с 12-процентно алкохолно съдържание. Е, ако не Ви се смята, можете да прецените какво количество вино да изпиете и като следвате съветите на древногръцкия поет Евбул, който препоръчва да се пие дневно не повече от три чаши вино: първата от тях е за здраве, втората е за любов и наслада, а третата – за спокоен сън. След четвъртата чаша започват караниците, след петата – скандалите, след шестата – непристойните песни. А със следващите чаши разсъдъкът се губи… Ако искате умът Ви да е бистър, а мислите Ви ясни – пийте винаги умерени количества вино. Разумната консумация на вино стимулира паметта, подобрява разбирането, прави мисълта по-бърза и повишава красноречието. До този извод стигнаха учени от Австралийския национален университет, след като са изследвали 7000 души от различни възрастови групи. Дозата алкохол, която кара ума да сече като бръснач, е от 2 до 3 чаши вино дневно за мъжете и 1-2 чаши дневно за жените. Ако се консумира над тази препоръчителна мярка, положителен ефект не се забелязва.

От съществено значение е и как пием виното

как да пием винотоУстановено е, че рискът от внезапна смърт при хората, които тежко се напиват веднъж седмично, е много по-голям, отколкото при редовно и умерено пиещите. Начинът, по който човек употребява виното, в голяма степен определя и риска от заболяване. Датски учени забелязаха, че вредата, нанасяна на организма от алкохола, се определя не толкова от общата доза, колкото от неравномерността на неговата употреба.
Французите пият всеки ден и не много, затова живеят по-дълго от англичаните, които през делниците не пият, но си наваксват в почивните дни. Не само неравномерната употреба представлява пречка за извличането на полза от пиенето на вино. Друг важен фактор е и времето на неговото консумиране.
Вино никога не трябва да се пие на празен стомах – това е много вредно за организма. То трябва да се приема само по време на хранене – на обяд и вечеря, бавно, на малки глътки. Освен, че така то най-добре се усвоява и много помага на храносмилателната ни система, тогава и най-добре можем да се наслаждаваме на неговите вкусови и ароматни качества. И не на последно място – виното не трябва да бъде смесвано с други напитки, като ракия, бира, водка и пр. Така не само вредим на здравето си, но и не можем да усетим напълно неговата магия, удоволствието ни от него няма да е пълно.

 

  , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>