Вино и шоколад за мозъка

wine_chocolate

Комбинацията от вино и шоколад ни позволява да решаваме лесно трудни задачи!

 

Вино и шоколадУчени от университета в английския град Нортъмбри съобщават,че шоколадът и виното имат положително влияние върху работата на мозъка.

Аргументите им са, че полифенолите  (растителни вещества,които се съдържат предимно в тъмния шоколад и виното), разширяват кръвоносните съдове, ускорявайки по този начин притока на кръв към мозъка. Заедно с кръвта там попадат кислород и захари и в резултат човек започва да се справя по-бързо и лесно със сложните изчисления. Още по-ефективно действат полифенолите, ако попадат в организма от повече от един продукт. Тоест, според британците, най-сигурният начин да обезпечите веществата за мозъка си е да “замезвате” виното с шоколад.

В едно от изследванията на здрави доброволци били давани капсули резветерол – съединение, съдържащо се в ципата и семките на черното грозде. Това вещество понижава съсирваемостта на кръвта и предотвратява образуването на тромбове в мозъчните съдове. Проучването показало, че след това значително се е подобрило кръвоснабдяването на мозъка. Промяната била по-забележима при възрастните хора.

Второто изследване включвало същите тестове, но след чашка горещ шоколад. Станало ясно, че “лекарството” също е помогнало на хората да се справят със задачите по-лесно и бързо. Освен това шоколадовите полифеноли не позволили на участниците да усещат умора след интензивните математически изчисления.

Вижте също: Вино за здраве и красота


Съчетавне на вино и шоколад

Ето какви са препоръките, за да може комбинацията вино-шоколад да бъде усетена като истинска наслада за всички сетива:

Съчетаване на вино и шоколад

На първо място, е нужно и двата продукта да са от най-високо качество.

Шоколадът се съчетава чудесно с много от свежите плодови вина, особено онези, в които се долавят сочни червени плодове.

Правилото е, че колкото е по-тъмен шоколадът, толкова по-плътно вино с дъб му трябва.

Класическият плътен и добре балансиран тъмен шоколад (нито много горчив, нито твърде натрапчив на вкус) се съчетава отлично с меки червени вина от сортове като пино ноар, мерло или по-плодов шираз.

Натуралният шоколад винаги има мощно въздействие върху сетивата. Той въплъщава в себе си чистото ухание и пикантната горчивина на прясно изпечени какаови зърна и затова може би е най-високо оценяван от познавачите. Негова естествена половинка се явяват едни от най-редките партиди отлежали порто вина, а също така интересни и запомнящи се червени вина с пикантни, препечени нюанси, като супертосканските, калифорнийските топ кабернета или хубаво, мощно бордо.

Шоколад в съчетание с виноНежният, фин млечен шоколад пък се комбинира успешно със свежи бели вина (Мускат или Ризлинг Шпетлезе).

За млечен шоколад с ядки подходяща компания са както бели, ароматни и много плодови вина (често в някои шардонета, особено от Австралия можете да доловите ясно различими аромати на лешник или препечени ядки), така и фино червено като пино ноар.

Белият шоколад, който често има лек акцент на ванилия, постига изключителна хармония със сочни бели вина, отлежавали в дървесина или пък с много тъмни, натоварени червени, също имали контакт с дъб.

 

 

И не забравяйте, че единственият начин да устоим на изкушението е като му се отдадем!

 

  , , , , , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>