Вино за здраве и красота – първа част

beautifull_girl_wine

Виното и здравето

Целебните свойства на виното са познавали още древните гърци. Те го използвали като антисептично средство. На ранените давали вино, а на раните поставяли превръзки, напоени с вино. В своите ръкописи Хипократ описва изключителните свойства на червеното вино като средство, лекуващо анемия и оказващо общо тонизиращо действие.

Rumelia червено виноЧервеното вино е по-полезно, от бялото. Червените вина се правят от цели плодове, затова съдържанието на полифеноли в тях е значително по-високо. Технологията на приготвяне на бялото вино изисква отделяне на гроздовите ципи след изстискване на гроздовия сок.
Твърди се, че антиоксидантният ефект на червеното вино е в пъти по-голям отколкото на витамин Е. Виното въздейства на холерния ембрион, тифозния и туберкулозния бацил, унищожава различни вируси като полиомиелит и херпес.
Хората, пиещи вино, боледуват по-малко от грип. За лечение на остри респираторни заболявания, грип, бронхит, възпаления на белите дробове се препоръчва по чаша горещо червено вино със захар или мед вечер.
Наложен директно върху устните компрес с червено вино намалява болката и пречи да се образува дебела коричка на излезлия херпес
Червените вина, богати на дъбилни вещества са полезни при разстройства и болести на стомшно-чревния тракт. Виното нормализира функционирането на нервната система, то е истинско антистресово средство, мек природен транквилизатор. Най-добър ефект за премахване на умората и депресията имат висококалорийните десертни и мускатови вина, шампанското. Половин чаша вино нормализира съня.
Сухите червени вина извеждат от организма радионуклеидите и токсините и повишават имунитета, препоръчват се при анемия.

Rumelia бяло вино

Белите вина, притежаващи диуретични свойства, помагат при пиелонефрити и цистити, подпомагат профилактиката на артрит.
Леките пивки бели вина и особено шампанското укрепват понижената сърдечна дейност. Белите полусухи вина влияят положително на еластичността на кръвоносните съдове, намаляват опасността от тромби и инфаркт на миокарда. А шампанското възбужда дихателните центрове в белия дроб и стимулира кръвообращението, разширявайки съдовете на мозъка.

Вижте още статията: Правила при приготвяне на рецепти с вино

Rumelia wineДозировка: Като всяко лекарство в голямо количество виното може да причини вреда. Негативно действие върху човека има смесването на виното с други напитки. Много често се спори, дали системното пиене на вино, дори и с лечебна цел не води до алкохолизъм. Всеизвестно е, че само мярката определя едно вещество дали е полезно или вредно. За да бъде полезно виното, трябва да знаем колко да употребяваме, а количеството зависи от индивидуалните особености на един или друг човек в зависимост от пола, възрастта, ръста и пр. Препоръчителната консумация е всеки ден с приемането на храна да се изпиват 300 g вино с концентрация 12 % vol. Трябва да се има предвид, че тази доза е за мъже, за жените тя е два пъти по-малка. Целебни свойства има само абсолютно натуралното качествено вино. Фалшификатите нямат лечебни свойства.
Противопоказания: Виното е противопоказно за малки деца, бременни жени; както и при страдащи от алкохолизъм. Не е желателна употреба на вино при прием на лекарства.

 

  , , , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>