Вино за здраве и красота – втора част

Вино и здраве. Винарска изба Румелия

Към първа част

Виното е много полезно, но в умерени количества. Предлагаме Ви и втората част, за да разберете повече за здравето и неговото действие.

Виното и красотата

Древните римляни вземали вани, в които добавяли младо червено вино за гладка и красива кожа. Подмладяващото действие на червеното вино било известно и на древните гърци, които го смесвали с екстракти от билки, като го втривали в кожата на лицето и тялото, за да придобият красив силует и свеж тен на лицето.
Винотерапията в наши дни е сред най-модерните методи, използвани в козметологията и спа индустрията. Непрестанно се създават козметични продукти, обогатена с екстракти на гроздови масла, извлеци от винени дрожди и от самото вино. Червеното вино и гроздето имат свойството да възвръщат еластичността на кожата, да я хидратират и подмладяват организма.
Винотерапията подобрява кръвообращението, помага при корекции на фигурата,  има антицелулитно действие. Прилага се и под формата на компреси, вани и  подводни масажи с добавени екстракти и масла от гроздови семки, екстракти от винени дрожди, червено вино, танин, полифеноли, есенции от  лековити растения.

Вино и здраве. Винарска изба Румелия

Състав: Химическият състав на виното включва съединения, които са представители на различни групи вещества – захари (въглехидрати), киселини, алкохоли, фенолни съединения, алдехиди, кетони, естери, ацетали и др. В процеса на преработка на гроздето някои от тях преминават във виното, а други се образуват при етапите на ферментация, отлежаване и стареене. Голяма част от тези компоненти претърпяват сложни промени и служат като източник за образуване на нови съединения. Богат и разнообразен е и минералния състав на виното: 24 микроелемента, в това число магнезий, цинк, рубидий, флуор, титан и други. Витамин С почти не се съдържа във виното, той винаги се разрушава при приготвянето му, но затова пък има много витамин Р, помагащ на организма да усвоява и натрупва аскорбинова киселина.

 Независимо дали сте избрали да се „лекувате” или разкрасявате с вино, потърсете съвет на специалист преди прилагане на терапията. Само правилната доза и употреба гарантират здраве и красота.

Червени и бели вина. Винарска изба РумелиаВ края на 20-ти век в гроздето са открити голямо количество активни вещества начечени полифеноли. Полифенолите притежават уникалната способност да свързват свободните радикали, образувани в организма под въздействието на слънчевата светлина, цигарения дим, стреса и замърсената околна среда. Освен че спират процеса на разрушаване на кожните структури, полифенолите подпомагат и подмладяването на кожата.
Виното е наситено с енергията на слънцето и небето, съдържа голямо количество микроелементи, витамини и аминокиселини, на които с едължат тонизиращите му и лечебни свойстява. Наричат го „Напитката на боговете”, „Магична напитка”, „Растително мляко”.

Действие: Полифенолите, съдържащи се в ципата и в семките на гроздето, разтворени във виното при неговото производство, притежават антиоксидантни свойства, укрепват кръвоносните съдове, подобряват кръвообращението, пречат на образуването на тромби, подпомагат подмладяването и оздравяването.
Изследвания сочат, че при умерена употреба на вино смъртността вследствие на коронарна недостатъчност намалява. Освен това, употребата на вино намалява риска от заболяване от рак. Доказано е, че червеното вино забавя развитието на левкемия, рак на кожата, на млечната жлеза и на простатата. Две чаши червено вино компенсират вредите, нанесени на кръвоносните съдове от изпушването на една цигара.

Към първа част

  , , , , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>